Om Mado

167 års is-tradition; Kahramanmaras Is

Isens historie i Anatolien går 300 år tilbage. Dengang begyndte lokalbefolkningen at blande melasse og frugtekstrakter med uberørt sne, som fandtes på skråningerne af Ahir-bjerget og de omkringliggende dale. Denne sammensætning blev kaldt Karsambac og dét, der startede som en måde at afkøle sig på, udviklede sig med tiden til at blive en tradition i Kahramanmaras.


En række iseksperter så hurtigt muligheder i den nye opfindelse og har, siden dengang, benyttet sig af Ahir-bjergets goder og tilberedt is til lokalbefolkningen – en tilberedelse, der fremkommer af hårdt arbejde og tålmodighed. Med enormt besvær blev de nøje udvalgte frugter fra Ahir bjerget bragt ned og blandet op med sneen. Denne blanding, som Osman Aga startede, var første skridt på vej mod den Kahramanmaras is, som i dag er verdenskendt under navnet MADO. Denne arv er gået fra generation til generation og den dag i dag – 167 år efter - er 5. generation af MADO-familien stadig inspireret af samme fremgangsmåde; det er stadig frugter fra samme jord og det samme bjerg, der bliver brugt i fremstilling af vores smagsoplevelse.

Eventyret om Kahramanmaras’ is (MADO-is), som verden kender i dag, startede i en lille 25 kvadratmeter butik i 1962 under navnet; Yasar Dondurma. En is, som er så hård og gennemarbejdet, at den skal skæres med kniv og spises med gaffel, men samtidig er så blød, at den smelter i din mund. Dét er historien om Kahramanmaras Is (MADO is).

 
 

Fra den Osmaniske æra til MADO Café; Smagens rejse gennem tiden.

Det kahramanmarasiske køkken adskiller sig fra andre tyrkiske køkkener. Det vigtigste element i det kahramanmarasiske køkken er, at det stadig bevarer essensen af det osmaniske køkken, som har været vært for adskillige civilisationer i mange år, hvilket giver det en rig madkultur og en bred vifte af retter.

I tidernes morgen blev unge piger fra Kahramanmaras gift med sultanerne fra det osmaniske palads. Da pigerne skulle bo på og blive en del af det osmaniske palads, blev det kahramanmarasiske køkken naturligt integreret i paladsets køkken og madkultur som med tiden blev sultanens favoritter.

Det, der gør de Kahramanmarasiske retter populære, er ingrediensernes naturlige smag, som stammer fra Ahir Dagi. Krydderierne som anvendes i vores køkkener er forberedt af vores dygtige kokke og til sidst præsenteret for vores gæster i vores MADO-cafeer rundt omkring i verden.